Agenda Petear

 

  •  

Datum : 10 mei 2023

  •  

Tijdstip : 19:30 uur

  •  

Locatie : Gemeentehuis Joure

  •  

Voorzitter : de heer S. Holtrop

  •  

Griffier : mevrouw H.A. van Dijk-Beekman

  •  

 

  •  

Elk Petear begint met een gesprek waarin de raads- en commissieleden over de agendapunten in gesprek gaan met betrokkenen. Bij dit onderdeel (agendapunt 2) van de agenda kunnen betrokkenen hun standpunten delen met de raad. Zijn er geen aanmeldingen van betrokkenen om deel te nemen aan de agendapunten van dit Petear, dan vervalt dit onderdeel van de agenda. Agendapunt 2 wordt niet uitgezonden.

Bij agendapunt 3 gaan de raads- en commissieleden met elkaar en met het college in gesprek over dezelfde agendapunten als bij agendapunt 2. Agendapunt 3 is live te volgen via de uitzending op de website www.defryskemarren.nl/gemeenteraad.

  •  

 

  • 1.

     

Opening en vaststellen agenda

Het Petear van woensdag 10 mei 202 3 wordt gehouden in het gemeentehuis te Joure. Belangstellenden kunnen zich aanmelden ( o.v.v. agendapunt en uw contactgegevens ) vóór maandag 8 mei 10.00 uur via griffie@defryskemarren.nl o m in gesprek te gaan met raads - en commissie leden in het Petear. Betrokkenen kunnen ook schriftelijk reageren op de raadsvoorstellen. Dat kan tot 10 mei , 12.00 uur. De reacties worden in principe openbaar bij de vergaderstukken op de website geplaatst. U kunt de vergadering vanaf agendapunt 3, het gesprek raads - en commissie leden onderling en met het college, live volgen via de uitzending op de website www.defryskemarren.nl/gemeenteraad . Uiteraard bent u van harte welkom om vanaf de publieke tribune het gehele Petear te volgen.

 

 

  • 2.

     

Petear met deelnemers (betrokkenen )

  •  

 

2.1

Uitspraak van de rechtbank over de geweigerde omgevingsvergunning voor het plaatsen van een reclamemast op het adres Sewei 4 te Joure bij restaurant McDonalds

Voorstel:

  • 1.

    kennis te nemen van de uitspraak van de rechtbank met betrekking tot de reclamemast op het adres Sewei 4 te Joure.

  • 2.

    de nadere motivering van de verklaring van geen bedenkingen te behandelen;

  • 3.

    tegen de uitspraak in hoger beroep te gaan bij de Afdeling bestuursrechtspraak van de Raad van State;

  • 4.

    de definitieve weigering verklaring van geen bedenkingen met nadere motivering af te geven ten behoeve van de afhandeling van de omgevingsvergunning ex artikel 2.12, lid 1 onder a, onder 3˚ van de Wabo voor het plaatsen van een reclamemast op het adres Sewei 4 te Joure bij restaurant McDonalds.

Toelichting: De rechtbank heeft op 28 maart 2023 uitspraak gedaan. Daarin oordeelt de rechtbank dat aan de weigering-vvgb een motiveringsgebrek kleeft en de raad niet in redelijkheid tot de weigering heeft kunnen komen. Om die reden heeft de rechtbank het beroep gegrond verklaard en het besluit van 5 oktober 2021 vernietigd. Het college is opgedragen (in samenspraak met de raad) een nieuw besluit te nemen, met inachtneming van de uitspraak.

  •  

 

2. 2

Verklaring van geen bedenkingen Utbuorren 17 Terherne

Voorstel:

  • 1.

    Kennis te nemen van de uitspraak van de rechtbank;

  • 2.

    In te stemmen met de nadere motivering zoals verwoord in de ‘Nadere motivering omgevingsvergunning Utbuorren 17 Terherne’;

  • 3.

    Een nieuwe definitieve verklaring van geen bedenkingen af te geven ten behoeve van de verlening van de omgevingsvergunning ex artikel 2.12, lid 1 onder a, onder 3o van de Wabo voor het legaliseren van een schuur, een haven en een botenverhuur aan de Utbuorren 17 Terherne.

Toelichting: In 2019 is een aanvraag omgevingsvergunning ingediend voor het legaliseren van een schuur, een haven (voor 6 boten) en een botenverhuur (maximaal 3 boten) op het perceel Utbuorren 17 in Terherne. De omgevingsvergunning is in 2021 verleend nadat op 12 mei 2021 een definitieve verklaring van geen bedenkingen is afgegeven ten behoeve van de verlening van de omgevingsvergunning. Tijdens de beroepstermijn is beroep ingediend bij de rechtbank en is het beroep gegrondverklaard en het bestreden besluit van 2 juni 2021 vernietigd. Ook heeft de rechtbank verklaart dat de gemeente een nieuw besluit dient te nemen met inachtneming van hetgeen in de uitspraak is overwogen.

  •  

 

2. 3

Bestemmingsplan Lemmer - Straatweg 52D

Voorstel:

  • 1.

    Kennis te nemen van de ingediende zienswijzen.

  • 2.

    In te stemmen met de beantwoording van de zienswijzen zoals verwoord in de ‘Zienswijzennota Lemmer – Straatweg 52D’.

  • 3.

    Het bestemmingsplan Lemmer – Straatweg 52D met planidentificatie NL.IMRO.1940.BPLEM22STRAATWG52D-VA01 ongewijzigd vast te stellen.

Toelichting: Het bestemmingsplan voorziet in een planologische juridische regeling voor de nieuwbouw van het schoolgebouw van het Zuyderzee Lyceum Lemmer op de locatie Straatweg 52D in Lemmer. Het ontwerpbestemmingsplan heeft vanaf 20 januari 2023 voor een periode van zes weken ter inzage

gelegen. Er zijn 2 zienswijzen ingediend, die met name betrekking hebben op de toename van verkeer en de verkeersveiligheid op en rond de Straatweg.

  •  

 

2. 4

Bestemmingsplan Oudehaske - Jousterweg 130

Voorstel:

  • 1.

    de nota zienswijzen en ambtshalve wijzigingen bestemmingsplan Oudehaske – Jousterweg 130 vast te stellen;

  • 2.

    Het bestemmingsplan Oudehaske – Jousterweg 130 vast te stellen.

Toelichting: B.P.O. Projectontwikkeling B.V. wil een inbreidingsplan met woningbouw realiseren op het perceel Jousterweg 130 te Oudehaske. Tijdens de ter inzage legging van het ontwerpbestemmingsplan Oudehaske – Jousterweg 130 zijn 19 zienswijzen over het ontwerpplan ingediend. In de nota zienswijzen zijn de relevante feiten in beeld gebracht en de belangen van de indieners van de zienswijzen.

  •  

 

2. 5

Bestemmingsplan Wijckel - Jachtlustweg 55

Voorstel:

  • 1.

    Het bestemmingsplan Wijckel – Jachtlustweg 55, als vervat in de bestandenset met planidentificatienummer NL.IMRO.1940.BPBLK22JACHTLUST55-VA01, gewijzigd vast te stellen.

  • 2.

    De reactienota zienswijzen en ambtshalve wijzigingen bestemmingsplan Wijckel – Jachtlustweg 55 vast te stellen en deze als bijlage bij het bestemmingsplan te voegen.

  • 3.

    Geen exploitatieplan in de zin van artikel 6.12, lid 1 van de Wet ruimtelijke ordening vast te stellen.

Toelichting: Door mee te werken aan een bestemmingsplanprocedure voor deze locatie en daarmee het bestaande recht te herstellen is besloten is in te stemmen met het adviesrapport dat strekt tot vergoeding van planologische schade en deze in natura te vergoeden. Middels het vaststellen van een nieuw planologisch kader wordt, door het herstellen van het recht om meer dan één woning op het betreffende perceel te bouwen, de geleden schade weggenomen. Ook wordt met het bestemmingsplan de mogelijkheid geboden om de bestaande woning uit te breiden.

  •  

 

2. 6

Het realiseren van een tijdelijk asielzoekerscentrum voor een periode van 2 jaar

(2021-2023) op de locatie Wikelerdyk 9a in Balk

Voorstel:

  • 1.

    De ontwerpverklaring van geen bedenkingen af te geven ten behoeve van de verlening van de omgevingsvergunning ex artikel 2.12, lid 1 onder a, onder 3˚ van de Wabo voor het realiseren van een tijdelijk asielzoekerscentrum (twee jaar) op het perceel Wikelerdyk 9a in Balk

  • 2.

    De procedure te voeren conform het raadsbesluit van 30 maart 2016, dat inhoudt: de ontwerpverklaring van geen bedenkingen is tevens een definitieve verklaring van geen bedenkingen indien er geen zienswijzen zijn ingediend.

Toelichting: De aanvraag omgevingsvergunning voor het realiseren van een tijdelijk asielzoekerscentrum

(azc) op het perceel Wikelerdyk 9a in Balk, betreft een verlengingsverzoek van het COA voor een periode van twee jaar. Omdat in het eerste traject de vergunning voor een periode van zes jaar is verleend (vijf jaar in werking, één jaar voor opbouw en afbraak) en nu afgelopen is, moet deze nieuwe aanvraag gezien worden als het (opnieuw) realiseren van een asielzoekerscentrum terwijl het centrum er feitelijk is blijven staan. De verlengingstermijn voor de huidige aanvraag sluit aan op de in de vorige vergunning aangegeven termijn en loopt af op 1 oktober 2023.

  •  

 

2. 7

Ontwerpbegroting 2024 en MJR 2025-2027 Recreatieschap Marrekrite

Voorstel: Kennis te nemen van de ontwerpbegroting 2024 en de meerjarenbegroting 2025-2027 van Recreatieschap Marrekrite en af te zien van het indienen van een zienswijze.

Toelichting: Op 24 maart 2023 is de ontwerpbegroting 2024 en de meerjarenbegroting 2025-2027 van Recreatieschap Marrekrite aangeboden aan de deelnemers van de Gemeenschappelijke Regeling. Het verzoek is hier kennis van te nemen en Marrekrite te laten weten of al dan niet een zienswijze wordt ingediend.

 

 

2. 8

Verslag welstand 2020 en 2021

Voorstel: De jaarverslagen van hûs en hiem en het jaarverslag gemeente DFM over de welstandsadvisering in de periode 1 januari 2020 tot 31 december 2021 voor kennisneming aannemen.

Toelichting: Overeenkomstig art. 12c Woningwet leggen Burgemeester en Wethouders de gemeenteraad eenmaal per jaar een verslag voor met een uiteenzetting van de wijze waarop het college met de welstandsadvisering is omgegaan. De samenstelling van de welstandscommissie en het functioneren van de openbare vergadering zijn belangrijke onderdelen van de jaarverslagen.

 

 

2. 9

Actualisatie Verordening leerlingenvervoer De Fryske Marren

Voorstel:

  • 1.

    De huidige Verordening leerlingenvervoer De Fryske Marren in te trekken;

  • 2.

    De vernieuwde verordening leerlingenvervoer De Fryske Marren vast te stellen.

Toelichting: Naast inhoudelijke wijzigingen is de opzet van de geactualiseerde verordening vooral gewijzigd. Hierdoor wordt het duidelijker dat eerst het recht op een vergoeding moet worden vastgesteld (beoordelingsfase) waarna wordt onderzocht welke vergoeding aan ouders wordt verstrekt (onderzoeksfase). De verordening gaat in beginsel over bekostiging van het leerlingenvervoer en niet het daadwerkelijk regelen van het vervoer van de leerling zelf.

 

 

2.1 0

Begroting 2023 schoolbestuur Kyk

Voorstel: de begroting 2023 van Stichting Krêft yn Kollektyf (Kyk) voor kennisgeving aan te nemen.

Toelichting: De begroting 2023 sluit met een negatief resultaat van € 1.324.000. De reserves van Kyk zijn ruim voldoende om het exploitatietekort te dekken. Volgens de statuten van Kyk moeten de financiële stukken ter kennisneming worden voorgelegd aan de gemeenteraad.

 

 

2.11

Delegatie, adviesrecht en participatie Omgevingswet

Voorstel:

  • 1.

    het Delegatiebesluit omgevingsplan De Fryske Marren vast te stellen;

  • 2.

    het Besluit adviesrecht bij buitenplanse omgevingsplanactiviteiten De Fryske Marren vast te stellen;

  • 3.

    het Besluit verplichte participatie bij buitenplanse omgevingsplanactiviteiten De Fryske Marren vast te stellen.

Toelichting: Op 1 januari 2024 treedt de Omgevingswet in werking. Eén van de nieuwe instrumenten is het Omgevingsplan en heeft meer het karakter van een verordening. Het omgevingsplan bevat behalve ruimtelijke regels, ook regels over milieubelastende activiteiten en zaken die nu in verordeningen zijn opgenomen. Op grond van de Omgevingswet komen er bevoegdheden bij de gemeenteraad terecht die nu nog bij het college van B en W liggen. Ook vraagt de Omgevingswet standpuntbepaling over participatie bij aanvragen om van het omgevingsplan af te wijken.

 

 

  • 3.

     

Gesprek raadsleden onderling en met het college

  •  

 

3.1

Uitspraak van de rechtbank over de geweigerde omgevingsvergunning voor het plaatsen van een reclamemast op het adres Sewei 4 te Joure bij restaurant McDonalds

Zie voor de bijhorende stukken agendapunt 2.1

  •  

 

3.2

Verklaring van geen bedenkingen Utbuorren 17 Terherne

Zie voor de bijhorende stukken agendapunt 2.2

  •  

 

3.3

Bestemmingsplan Lemmer - Straatweg 52D

Zie voor de bijhorende stukken agendapunt 2.3

  •  

 

3.4

Bestemmingsplan Oudehaske - Jousterweg 130

Zie voor de bijhorende stukken agendapunt 2.4

  •  

 

3.5

Bestemmingsplan Wijckel - Jachtlustweg 55

Zie voor de bijhorende stukken agendapunt 2.5

  •  

 

3.6

Het realiseren van een tijdelijk asielzoekerscentrum voor een periode van 2 jaar (2021-2023) op de locatie Wikelerdyk 9a in Balk

Zie voor de bijhorende stukken agendapunt 2.6

  •  

 

3.7

Ontwerpbegroting 2024 en MJR 2025-2027 Recreatieschap Marrekrite

Zie voor de bijhorende stukken agendapunt 2.7

  •  

 

3.8

Verslag welstand 2020 en 2021

Zie voor de bijhorende stukken agendapunt 2.8

  •  

 

3.9

Actualisatie Verordening leerlingenvervoer De Fryske Marren

Zie voor de bijhorende stukken agendapunt 2.9

  •  

 

3.10

Begroting 2023 schoolbestuur Kyk

Zie voor de bijhorende stukken agendapunt 2.10

  •  

 

3.11

Delegatie, adviesrecht en participatie Omgevingswet

Zie voor de bijhorende stukken agendapunt 2.11

  •  

 

  • 4.

     

Sluiting

  •  

 

  •  

 

  •  

 

  •  

 

Zijn er geen aanmeldingen van betrokkenen om deel te nemen aan de agendapunten van dit P etear, dan vervalt a genda punt 2.

 

U kunt dit nakijken op www.defryskemarren.nl/gemeenteraad

 

Naar boven