Vastgestelde hotspotlijst 2021, gemeente De Fryske Marren, ter inzage.

 

Op 12 juli 2022 is door het college van burgemeester en wethouders van de Fryske Marren de hotspotlijst 2021 vastgesteld.

 

Waarom is een hotspotlijst vastgesteld

Op grond van de Archiefwet, het Archiefbesluit en de Selectielijst gemeenten en intergemeentelijke organen worden documenten een bepaalde termijn bewaard. Daarna worden de documenten vernietigd.

Om hiervan af te wijken, kunnen hotspots vastgesteld worden. Artikel 5 lid 1 sub e Archiefbesluit 1995 bevat een selectielijst met een opsomming van criteria op basis waarvan archiefbescheiden, die voor vernietiging in aanmerking komen, van vernietiging kunnen worden uitgezonderd. Dit artikel is onder meer de basis voor het uitzonderen van vernietiging van archiefbescheiden die betrekking hebben op een hotspot. De documenten worden in plaats van vernietigd blijvend bewaard.

 

Wat zijn hotspots

Hotspots zijn gebeurtenissen of ontwikkelingen die een grote impact hebben op de relatie tussen de overheid en burgers of op burgers onderling. Een hotspotmonitor fungeert als aanvulling op de landelijke selectielijst. Met de hotspotmonitor geeft de gemeente invulling aan de landelijke selectiedoelstelling om niet alleen informatie met betrekking tot het functioneren van de gemeente te bewaren, maar ook informatie met betrekking tot bijzondere gebeurtenissen en ontwikkelingen in de maatschappij.

 

Criteria hotspots

Een hotspot voldoet aan één of meer van de volgende criteria:

  • 1.

    Er is sprake van een (schokkende) gebeurtenis of reeks van gebeurtenissen die voor veel maatschappelijke beroering zorgt en waarvoor uitzonderlijk veel aandacht bestaat in de media.

  • 2.

    Er is sprake van een gebeurtenis of kwestie die belangrijke principiële tegenstellingen tussen burgers aan het licht brengt, het debat over de kwestie maakt veel emoties los.

  • 3.

    Er is sprake van een gebeurtenis of kwestie die aanleiding is voor een intensief publiek debat over het functioneren van de gemeente.

  • 4.

    Er is sprake van een politieke kwestie waardoor de positie van een collegelid of het college is bedreigd.

 

 

Jaarlijkse vaststelling

De hotspotmonitor wordt jaarlijks uitgevoerd zodat de informatie kort na vorming direct veilig kan worden gesteld, en wordt achteraf toegepast omdat pas na een gebeurtenis kan worden bepaald of er sprake is van een hotspot. De formele vaststelling van de lijst met hotspots vindt plaats door het college van burgemeester en wethouders.

Doel hotspotmonitor

De hotspotmonitor voorziet in het veiligstellen en blijvend bewaren van documenten behorende bij plaatselijk bijzondere gebeurtenissen vanuit cultuurhistorisch perspectief.

 

Hotspotlijst 2021

Vastgesteld is dat de volgende bijzondere gebeurtenissen in De Fryske Marren belangrijk zijn om permanent te bewaren:

  • 1.

    Corona/covid-19/SARS-COV-2;

  • 2.

    Het verzoek betreffende industriële zandwinning in het IJsselmeer bij Gaasterland; en

  • 3.

    De openbaarheid wandelpad Omkromte Joure.

 

Waar ter inzage

De vastgestelde hotspotlijst kunt u vanaf 16 augustus 2022 inzien bij:

  • de centrale balie van het gemeentehuis Herema State 1 te Joure

  • het servicepunt te Balk (Dubbelstraat 1)

  • het servicepunt te Lemmer (Vissersburen 88).

Daarnaast is de hotspotlijst als informatieve bijlage bij deze publicatie toegevoegd.

 

Aanmeldingen hotspotlijst mogelijk

Inwoners van gemeente De Fryske Marren kunnen eventueel ook relevante aanvullingen op de lijst opsturen. Deze kunnen worden gestuurd naar info@defryskemarren.nl o.v.v. hotspotlijst 2021.

Vragen?

Voor meer informatie kunt u op werkdagen contact opnemen met de archivaris van De Fryske Marren via telefoonnummer 14 05 14.

 

Joure, 10 augustus 2022

Naar boven