Agenda Petear

 

  •  

Datum : 11 januari 2023

  •  

Tijdstip : 19:30 uur

  •  

Locatie : Gemeentehuis Joure

  •  

Voorzitter : de heer I. de Wolff

  •  

Griffier : mevrouw J. Hofman

  •  

 

  •  

Elk Petear begint met een gesprek waarin de raads- en commissieleden over de agendapunten in gesprek gaan met betrokkenen. Bij dit onderdeel (agendapunt 2) van de agenda kunnen betrokkenen hun standpunten delen met de raad. Zijn er geen aanmeldingen van betrokkenen om deel te nemen aan de agendapunten van dit Petear, dan vervalt dit onderdeel van de agenda. Agendapunt 2 wordt niet uitgezonden.

Bij agendapunt 3 gaan de raads- en commissieleden met elkaar en met het college in gesprek over dezelfde agendapunten als bij agendapunt 2. Agendapunt 3 is live te volgen via de uitzending op de website www.defryskemarren.nl/gemeenteraad.

  •  

 

  • 1.

     

Opening en vaststellen agenda

Het Petear van woensdag 11 januari 202 3 wordt gehouden in het gemeentehuis te Joure. Belangstellenden kunnen zich aanmelden (o.v.v. agendapunt en uw contactgegevens) vóór vrijdag 6 januari 10.00 uur via griffie@defryskemarren.nl om in gesprek te gaan met raads - en commissie leden in het Petear. Betrokkenen kunnen ook schriftelijk reageren op de raadsvoorstellen. Dat kan tot 11 januari , 12.00 uur. De reacties worden in principe openbaar bij de vergaderstukken op de website geplaatst. U kunt de vergadering vanaf agendapunt 3, het gesprek raads - en commissie leden onderling en met het college, live volgen via de uitzending op de website www.defryskemarren.nl/gemeenteraad. Uiteraard bent u van harte welkom om vanaf de publieke tribune het gehele Petear te volgen.

 

 

  • 2.

     

Petear met deelnemers (betrokkenen )

  •  

 

2.1

Funderingsaanpak veenweidegebied Fryslân

Voorstel:

  • 1.

    de Funderingsaanpak Veenweidegebied Fryslân vast te stellen

  • 2.

    kennis te nemen van de Reactienota op de zienswijzen op de ontwerp-funderingsaanpak Veenweidegebied Fryslân

  • 3.

    kennis te nemen van de reactie op het advies van de Funderingstafel

Toelichting: Tijdens de ter inzage legging van de ontwerp-Funderingsaanpak Veenweidegebied Fryslân zijn zes zienswijzen ingediend. De reacties hierop zijn samen met het advies van Funderingstafel verwerkt en hebben geleid tot een definitieve Funderingsaanpak. De Funderingsaanpak Veenweidegebied Fryslân is een gezamenlijke aanpak van de Friese overheden: Provinsje Fryslân, Wetterskip Fryslân en de zeven veenweidegemeenten. Besluitvorming hierover vindt plaats bij alle betrokken overheden

  •  

 

2.2

Opheffing openbare basisschool It Haskerplak in Oudehaske

Voorstel: Af te zien van het recht om per 1 augustus 2023 de openbare basisschool It Haskerplak in Oudehaske in stand te houden.

Toelichting: Schoolbestuur Ambion is voornemens de openbare basisschool It Haskerplak in Oudehaske per 1-8-2023 op te heffen in verband met een mogelijke fusie met de christelijke basisschool de Tarissing in Oudehaske. It Haskerplak ziet al jaren een daling van het aantal leerlingen: van 81 in 2016 naar 45 in 2021. De Tarissing is de afgelopen jaren juist sterk gegroeid en heeft nu 168 leerlingen.

  •  

 

2.3

Aanvraag Bloei en de Schakel voor het programma onderwijshuisvesting 2023

Voorstel:

  • 1.

    De aanvraag van het schoolbestuur Meilân voor een voorbereidingskrediet voor renovatie van het schoolgebouw Bloei in Terherne af te wijzen;

  • 2.

    De aanvraag van het schoolbestuur Ambion voor een voorbereidingskrediet voor renovatie van het schoolgebouw de Schakel in Rotsterhaule af te wijzen

Toelichting: Bij het vaststellen van het Integraal Huisvestingsplan 2016-2024 (IHP) is afgesproken dat wanneer er nieuwbouw of renovatie dient plaats te vinden en een school heeft op dat moment minder leerlingen dan de norm van 80 leerlingen de keuze voor nieuwbouw of renovatie deze aanvragen te allen tijde aan de raad moet worden voorgelegd.

  •  

 

2.4

Jaarrekening 2021 Stichting Samenwerkingsbestuur Gearhing

Voorstel: De jaarrekening 2021 van Stichting Samenwerkingsbestuur Gearhing voor kennisgeving aan te nemen.

Toelichting: In het jaarverslag 2021 legt Gearhing verantwoording af aan de gemeenteraad over de werkzaamheden van het afgelopen jaar. De jaarrekening 2021 sluit met een positief resultaat van ruim

€ 73.000.

  •  

 

2.5

Zienswijzen kaderbrief 2024-2027 Veiligheidsregio Fryslân

Voorstel: In te stemmen met de kaderbrief 2024-2027 Veiligheidsregio Fryslân en geen zienswijzen in te dienen.

Toelichting: In de kaderbrief worden de beleidsmatige- en autonome ontwikkelingen beschreven die van invloed kunnen zijn op de begroting van de VRF. Een belangrijke ontwikkeling in de kaderbrief 2024-2027 is de hoogte van het consumentenprijsindex (CPI) die, conform de financiële verordening van de VRF, in de kaderbrief wordt gehanteerd om de materiële kosten voor het begrotingsjaar 2024 te berekenen. De VRF schetst drie alternatieve scenario’s als alternatief voor de indexering van de materiële kosten en adviseert scenario 3 bij de uitwerking van de begroting 2024 toe te passen.

  •  

 

2.6

Verordening kwijtschelding gemeentelijke belastingen De Fryske Marren 2023

Voorstel: De ‘’Verordening kwijtschelding gemeentelijke belastingen De Fryske Marren 2023’’ met de maximale vrijstelling overeenkomstig vast te stellen.

Toelichting: Op 5 september 2022 is de Regeling kwijtschelding belastingen medeoverheden vastgesteld. Door deze aanpassing krijgen waterschappen en gemeenten de beleidsvrijheid om de vermogensnorm voor gehuwden/samenwonenden met een zelf te bepalen bedrag te verhogen. Er wordt voorgesteld om van de beleidsvrijheid gebruik te maken. Door de ruimere kwijtscheldingsnorm komen meer inwoners met een laag inkomen in aanmerking voor kwijtschelding van de gemeentelijk belastingen vanaf 2023.

  •  

 

2. 7

Nota levenscyclusbeheer Gemeentelijk Vastgoed DFM

Voorstel: In te stemmen met de Nota levenscyclusbeheer Gemeentelijk Vastgoed DFM

Toelichting: In 2015 is in de gemeente De Fryske Marren een eenduidig levenscyclusbeleid vastgesteld en zijn de toen bestaande verschillen in onderhoudssystematiek en financiering van het onderhoud tussen de drie fusiegemeentes geëgaliseerd. Conform de BBV regels dient het levenscyclusbeleid elke vier jaar vastgesteld te worden. Met dit voorstel wordt een geactualiseerde beleidsnotitie gepresenteerd voor de komende vier jaar.

Doorgeschoven agendapunt van agenda Petear 7 december 2022.

  •  

 

2. 8

Inkoop- en aanbestedingsbeleid DFM 2022

Voorstel: Het inkoop- en aanbestedingsbeleid 2022 van de Fryske Marren vast te stellen.

Toelichting: Het huidige inkoop- en aanbestedingsbeleid is opgesteld in 2016 en niet meer passend bij de huidige ambities en doelstellingen van gemeente De Fryske Marren. Er is een nieuw inkoop- en aanbestedingsbeleid opgesteld dat een concretisering en verdieping is ten opzichte van het geldende beleid uit 2016.

Doorgeschoven agendapunt van agenda Petear 7 december 2022 .

  •  

 

2. 9

Uitvoeringsprogramma 2022-2026

Voorstel: In lijn met de afspraken in het Coalitieakkoord De Fryske Marren 2022-2026 ‘Fûnemint foar moarn’ het Uitvoeringsprogramma 2022-2026 vast te stellen.

Toelichting: Het coalitieakkoord op hoofdlijnen is uitgewerkt in een uitvoeringsprogramma voor deze bestuursperiode. Onderdeel van dit uitvoeringsprogramma is ook de door de raad vastgestelde Raadsagenda De Fryske Marren 2022-2026.

Doorgeschoven agendapunt van agenda Petear 7 december 2022.

  •  

 

2. 10

Bestemmingsplan Beuckenswijkstraat 48 Sondel

Voorstel: Het bestemmingsplan Sondel – Beuckenswijkstraat 48 met planidentificatie

NL.IMRO.1940.BPSON22BEUCKENSW48-VA01 ongewijzigd vast te stellen.

Toelichting: Vorig jaar is een nieuw bestemmingsplan voor het perceel Beuckenswijkstraat 48 Sondel vastgesteld. De bestemming van het perceel is, op basis van de ruimte-voor-ruimte regeling, gewijzigd van een agrarische bestemming naar twee woonbestemmingen. Het ontwerpbestemmingsplan heeft van 7 oktober tot en met 17 november 2022 ter inzage gelegen. Er zijn geen zienswijzen ingediend.

  •  

 

2. 11

Verklaring van geen bedenkingen Ringvaart 5 in Bantega

Voorstel:

  • 1.

    De ontwerpverklaring van geen bedenkingen af te geven ten behoeve van de verlening van de omgevingsvergunning ex artikel 2.12, lid 1 onder a, onder 3˚ van de Wabo voor de verbouw van een bestaand bijgebouw tot twee recreatieve appartementen op het perceel Ringvaart 5 in Bantega;

  • 2.

    De procedure te voeren conform het raadsbesluit van 30 maart 2016, dat inhoudt: de ontwerpverklaring van geen bedenkingen is tevens een definitieve verklaring van geen bedenkingen indien er geen zienswijzen zijn ingediend.

Toelichting : Wegens strijd met het gemeentelijk beleid is destijds de aangevraagde omgevingsvergunning voor de verbouw van een bestaand bijgebouw tot twee recreatieappartementen, de verklaring van geen bedenkingen geweigerd. Op 1 juni 2022 heeft de raad de beleidsregels recreatieappartementen in de gemeente De Fryske Marren vastgesteld. Omdat de nieuwe aanvraag voldoet aan het nieuwe vastgestelde beleid, wordt voorgesteld hieraan nu wel medewerking te verlenen door de verklaring van geen bedenkingen af te geven.

 

 

2. 1 2

Recreatief gebruik bestaande woning Sondelerleane 2 te Sondel

Voorstel:

  • 1.

    De ontwerpverklaring van geen bedenkingen af te geven ten behoeve van de verlening van de omgevingsvergunning ex artikel 2.12, lid 1 onder a, onder 3˚ van de Wabo voor het recreatief gebruik van de bestaande woning op het perceel Sondelerleane 2 te Sondel;

  • 2.

    de procedure te voeren conform het raadsbesluit van 30 maart 2016, dat inhoudt: de ontwerpverklaring van geen bedenkingen is tevens een definitieve verklaring van geen bedenkingen indien er geen zienswijzen zijn ingediend.

Toelichting: Op het perceel staat een eenvoudige woning welke al jarenlang recreatief wordt gebruikt. Dit gebruik is in strijd met de geldende bestemming. Bij besluit van 2 december 2021 heeft het college besloten in principe planologische medewerking te willen verlenen aan het recreatieve gebruik ter plaatse. Door middel van een uitgebreide voorbereidingsprocedure toestemming verlenen voor het recreatief

gebruiken van een bestaande woning en het handhaven van een goede ruimtelijke ordening.

 

 

2.13

Onttrekking openbaarheid pad Dokter Hattinkstrjitte te Wijckel

Voorstel: Het voetpad aan de Dokter Hattinkstrjitte te Wijckel te onttrekken aan het openbaar

verkeer zoals aangegeven op de bij dit besluit behorende situatietekening.

Toelichting: In 2016 is de voormalige school gelegen aan de Dokter Hattinkstrjitte 1 te Wijckel verkocht en is de openbare functie van het aangrenzende voetpad komen te vervallen. Aangrenzende bewoners hebben aangegeven het pad gedeeltelijk te willen kopen. Er is in principe overeenstemming bereikt met de aangrenzende eigenaren. Om het perceel te kunnen verkopen dient het voetpad aan de openbaarheid te worden onttrokken.

 

 

2. 1 4

Rekenkameronderzoek Evaluatie participatiewet

Voorstel:

  • 1.

    Kennis te nemen van het rapport Evaluatie uitvoering Participatiewet;

  • 2.

    Het college verzoeken om de conclusies en de aanbevelingen uit het rapport over tenemen en de raad over de resultaten te rapporteren;

  • 3.

    Het college opdragen om uiterlijk december 2023 aan de raad te rapporteren over de daadwerkelijke implementatie van de aanbevelingen in de bedrijfsvoering.

Toelichting: De Rekenkamer van De Fryske Marren heeft, mede op verzoek van een aantal raadsfracties, onderzoek laten doen naar de doelmatigheid en de doeltreffendheid van de uitvoering van de Participatiewet. Het onderzoek is uitgevoerd door bureau Berenschot. Het doel van dit onderzoek is om zicht te krijgen in de uitvoering van de Participatiewet en daar lessen uit te trekken voor de toekomst.

  •  

 

  • 3.

     

Gesprek raadsleden onderling en met het college

Zie voor de bijhorende stukken agendapunt 2.

  •  

 

3.1

Funderingsaanpak veenweidegebied Fryslân

Zie voor de bijhorende stukken agendapunt 2.1

  •  

 

3.2

Opheffing openbare basisschool It Haskerplak in Oudehaske

Zie voor de bijhorende stukken agendapunt 2.2

  •  

 

3.3

Aanvraag Bloei en de Schakel voor het programma onderwijshuisvesting 2023

Zie voor de bijhorende stukken agendapunt 2.3

  •  

 

3.4

Jaarrekening 2021 Stichting Samenwerkingsbestuur Gearhing

Zie voor de bijhorende stukken agendapunt 2.4

  •  

 

3.5

Zienswijzen kaderbrief 2024-2027 Veiligheidsregio Fryslân

Zie voor de bijhorende stukken agendapunt 2.5

  •  

 

3.6

Verordening kwijtschelding gemeentelijke belastingen De Fryske Marren 2023

Zie voor de bijhorende stukken agendapunt 2.6

  •  

 

3.7

Nota levenscyclusbeheer Gemeentelijk Vastgoed DFM

Zie voor de bijhorende stukken agendapunt 2.7

  •  

 

3.8

Inkoop- en aanbestedingsbeleid DFM 2022

Zie voor de bijhorende stukken agendapunt 2.8

  •  

 

3.9

Uitvoeringsprogramma 2022-2026

Zie voor de bijhorende stukken agendapunt 2.9

  •  

 

3.10

Bestemmingsplan Beuckenswijkstraat 48 Sondel

Zie voor de bijhorende stukken agendapunt 2.10

  •  

 

3.11

Verklaring van geen bedenkingen Ringvaart 5 in Bantega

Zie voor de bijhorende stukken agendapunt 2.11

  •  

 

3.12

Recreatief gebruik bestaande woning Sondelerleane 2 te Sondel

Zie voor de bijhorende stukken agendapunt 2.12

  •  

 

3.13

Onttrekking openbaarheid pad Dokter Hattinkstrjitte te Wijckel

Zie voor de bijhorende stukken agendapunt 2.13

  •  

 

3.14

Rekenkameronderzoek Evaluatie participatiewet

Zie voor de bijhorende stukken agendapunt 2.14

  •  

 

4 .

Sluiting

  •  

 

 

  •  

 

  •  

 

  •  

 

Zijn er geen aanmeldingen van betrokkenen om deel te nemen aan de agendapunten van dit P etear, dan vervalt a genda punt 2.

 

U kunt dit nakijken op www.defryskemarren.nl/gemeenteraad

 

Naar boven