Nieuwsbrief projectgroep Brûsplak Joure - nieuwsbrief 1
Sociaal en cultureel Brûsplak in Joure De initiatiefnemers van It Lokaal en gemeente De Fryske Marren werken samen aan plannen voor een sociaal en cultureel Brûsplak in Joure. Een Brûsplak waar verbinding, ontmoeting en talentontwikkeling centraal staat. Waar iedereen mee kan doen en waar creativiteit en elkaar versterken belangrijk is. Er is een projectgroep opgericht en er zijn verschillende werkgroepen actief om samen te bekijken hoe en waar dit Brûsplak het beste gerealiseerd kan worden. Het doel is om een aantal verschillende scenario’s voor te leggen aan de gemeenteraad.
Nieuwsbrief Als Projectgroep willen we iedereen die betrokken is het liefst persoonlijk informeren over de ontwikkelingen. Als gevolg van het coronavirus kunnen we helaas geen bijeenkomsten met veel aanwezigen organiseren. Daarom kiezen we voor het regelmatig verspreiden van deze nieuwsbrief. Ook op de website van It Lokaal (www.itlokaal.nl) en binnenkort ook op de website van de gemeente (www.defryskemarren.nl) kunt u de laatste nieuwsberichten lezen.
Draagvlakonderzoek In januari 2020 is een draagvlakonderzoek gehouden onder de diverse Jouster organisaties en verenigingen op cultureel en sociaal-maatschappelijk gebied. De geplande presentatie van de uitkomsten van het draagvlakonderzoek op 19 maart kon vanwege het coronavirus helaas niet doorgaan. Alle deelnemers hebben de uitkomsten daarom schriftelijk ontvangen. De resultaten uit het onderzoek laten zien dat er behalve draagvlak ook meer dan voldoende bereidheid is om Brûsplak Joure verder vorm te geven.
Werkgroepen De Projectgroep heeft korte tijd stilgelegen vanwege de corona-crisis. Daarna hebben we de schouders er weer onder gezet. Er is een aantal werkgroepen ingesteld, om de verschillende aspecten (huisvesting, financiën, programma en organisatievorm) goed uit te werken. De werkgroepen bestaan uit vertegenwoordigers van It Lokaal, aangevuld met diverse inwoners van Joure en ambtenaren van de gemeente. Er moet flink wat gebeuren de komende maanden en alle hulp is welkom.
De werkgroep Huisvesting heeft al flinke stappen gezet met het in kaart brengen van bestaande panden en locaties. Daarnaast is er een werkgroep die zich bezighoudt met de functies en activiteiten die in het Brûsplak komen. Het Kerndocument is hiervoor de basis. De werkgroep Financiën duikt binnenkort de cijfers in. De werkgroep Juridisch buigt zich over de vorm waarin de organisatie en het beheer van het Brûsplak gegoten kan worden.
De gemeente heeft budget beschikbaar gesteld voor deskundige ondersteuning van de werkgroepen. Uit een selectie van verschillende bureaus is voor bureau LindHorst gekozen.
Bureau Lindhorst De Projectgroep wil de scenario’s met een gedegen advies voorleggen aan de gemeenteraad. Gelukkig worden we in deze puzzel bijgestaan door Jeroen van Veen van Lindhorst en Anke de Boer van Okander. Zij beide hebben heel veel ervaring in dit soort ingewikkelde processen. Wij hebben er alle vertrouwen dat we met deze bekwame inbreng kunnen komen tot de gewenste scenario’s.
Even voorstellen… Jeroen van Veen Mijn naam is Jeroen van Veen, senior projectmanager bij LindHorst huisvestingsadviseurs. Ik ben 34 jaar, 2 kinderen, woonachtig in Kampen en veelvuldig op de atletiekbaan te vinden om lekker te sporten. In het werkveld hou ik mij vooral bezig met vastgoedbeheer en nieuwbouwprojecten. Dit voor een grote diversiteit aan opdrachtgevers. Voor het Brûsplak zal ik de projectleider zijn en verbindende factor tussen alle werkgroepen en de projectgroep. Het zwaartepunt hierbij ligt voor mij in de werkgroep huisvesting, waarin de potentiële bestaande gebouwen voor het Brûsplak worden beoordeeld op diverse criteria. Ook zal er een nieuwbouwscenario worden uitgedacht. Daarnaast zullen de financiële consequenties natuurlijk ook bepaald worden. Om samen met jullie dit project tot een succesvol einde te brengen is voor mij een enorme drijfveer. Dit gaan we dan ook natuurlijk doen!
Even voorstellen… Anke de Boer Ik ben Anke de Boer. Ik ben 42 jaar, Friezin van origine en woon in Groningen. Naast de grote passie voor mijn werk, steek ik ook graag energie in tennissen, gitaar spelen en zingen, reizen, vormgeving en mijn opleiding. Ik werk al ruim 15 jaar als huisvestingsadviseur op het vlak van maatschappelijke voorzieningen. Sinds 4 jaar als zelfstandige vanuit mijn bedrijf Okander. Met mijn werk wil ik graag zinvol bijdragen aan een goede, mooie werk-, leer- en (be)leefomgeving. Door mensen en hun belangen te verbinden en een brug te slaan van inhoud naar huisvesting. Vormgeven aan inhoud, noem ik dat.
Binnen het Brûsplak-project ligt mijn focus vooral op het opstellen van een ruimtelijk en functioneel programma van eisen. Samen met de projectgroep, werkgroepen en de mogelijke toekomstige gebruikers inventariseren welke eisen en wensen er zijn en hoe we deze kunnen vertalen in passende huisvesting. Huisvesting die eraan bijdraagt dat het Brûsplak optimaal kan brûzen!
Vooruitblik In de komende maanden wordt er gewerkt aan de zoektocht naar geschikt onderdak en gaan we in gesprek met organisaties die hebben meegedaan aan het draagvlakonderzoek. Zo willen wij bijvoorbeeld meer zicht krijgen op het te realiseren programma en activiteiten. Ook kijken we naar specifieke ruimtelijke en functionele eisen en waar we slim gezamenlijk ruimtes kunnen gebruiken. Uiteraard nemen we de financiële haalbaarheid onder de loep en onderzoeken we hoe we de organisatie en het beheer kunnen vormgeven. Alle gegevens worden stap voor stap verzameld en uiteindelijk in een soort van trechter gedaan, die leidt tot een aantal mogelijke scenario’s. We nemen u de komende maanden mee in de te nemen stappen, uiteraard via deze nieuwsbrief en waar mogelijk in gesprek met u. Deze leggen we uiteindelijk voor aan de gemeenteraad, want hun stem is zeer belangrijk in de uiteindelijke realisatie. We hopen begin 2021 zo ver te zijn.
Vragen Heeft u vragen over Brûsplak Joure, dan kunt u contact opnemen met:
It Lokaal Tea Osinga, t.osinga@oscom.nl, telefoonnummer 06 46 11 31 33. Tjitske Stegenga, t.stegenga@kpnmail.nlt.stegenga@kpnmail.nl, telefoonnummer 06 27 35 12 30.
Gemeente De Fryske Marren Annita Imminga, a.imminga@defryskemarren.nl, telefoonnummer 14 05 14 (zonder kengetal).
gemeente De Fryske Marren | ☎ 14 05 14 (zonder kengetal) | www.defryskemarren.nl
|